O nadahnuću
октобар 13, 2017
Koja je vaša priča?
новембар 24, 2017
Show all

Kako da čitanjem unapredite pisanje?

 

Gotovo da je nepisano pravilo da pisci jednostavno obožavaju da čitaju. Vrlo je verovatno da je čovek koji se lati pera, najpre bio strastven čitalac. Mislim da ćete se pronaći među ljudima koji u bibilioteku ulaze kao u hram. Među ljudima koje opija miris knjiga i kojima čitanje predstavlja nepresušni izvor zadovoljstva. Jesam li u pravu?

Ako je odgovor potvrdan, to je dobro i tako bi i trebalo da bude. Još od malih nogu čitanje nam pomaže da se razvijamo i usavršavamo. Možda ćete primetiti da su knjige koje su na vas ostavile najveći utisak upravo one koje ste pročitali dok ste bili deca. I da ih ni dan danas ne zaboravljate.

Verovatno ste uvideli i da vam neke knjige odgovaraju više od drugih. Jednu vrhunsku knjigu čitate sa lakoćom, uživate u svakoj napisanoj reči, dok vam čitanje druge knjige, takođe iz domena vrhunske literature, predstavlja ogroman napor.
Naučite da prepoznate koje su to knjige u koje uranjate sa lakoćom. Zbog kojih knjiga vam duša raste? Koje knjige su vaš stimulans? Često im se vraćajte, koristiće vam.

Seciranje tekstova

Svakome ko uživa u književnosti, seciranje i kritičko analiziranje teksta, verovatno zvuči kao skrnavljenje. Kao užasan napor koji će nepovratno uništiti svu magiju i tajanstvenost koju je delo dotada posedovalo. Međutim, ono što se uistinu dešava kada kritički sagledavamo jedno delo, sasvim je suprotno. Kada tekstu pristupite iz ugla profesionalca, pisca, a ne samo iz ugla čitaoca, magija tog dela će se uvećati. Pred vama će se otvoriti nova dimenzija. Dimenzija samog pisca.

Kritička analiza dela

Ukoliko želite, možete uraditi jednu vežbu. Odaberite delo koje posebno volite. Dosad ste ga sigurno pročitali više puta. Ali najverovatnije uvek kao čitalac koji se prepušta uživanju u rečenicama i koji hita ka kraju. Pokušajte sada da to isto delo pročitate, ali ovoga puta kao profesionalac. Kao pisac i kritičar.

Analizirajte likove. Jesu li ubedljivi i dosledni? Da li vam se čini da je dijalog prirodan ili ne?

Razmislite o tome koji vam se deo ili pasus iz knjige najviše dopao. A onda odgovorite na pitanje zbog čega vam se baš on toliko dopada.

Primetite suptilne stvari koje nagoveštavaju dalja dešavanja. Budući da već znate kako se priča završava, pokušajte mnogo ranije u tekstu da pronađete ključeve koji su nagovestili upravo takav završetak.
Da li je kraj takav kakav jeste možda zbog posebne karakterne crte nekog junaka? Da li je pisac tu karakternu crtu glasno nametnuo ili ju je samo suptilno nagovestio?
Pratite ritam teksta i primetite da li se ubrzava ili usporava kada pisac želi nešto posebno da naglasi.

Čitajte sa kritičkom pažnjom. Neće proći mnogo vremena kada ćete početi da uočavate koristi i podsticaje koje će vam pružiti baš ovakvo čitanje.

Ako pišete, pošaljite svoj rukopis u Autorski studio gde će profesionalni pisci i urednici učinti sa vašim rukopisom upravo ono o čemu sam dosad govorila. Dobićete analizu svog teksta i savete kako da on postane još bolji. Pošaljite svoj rukopis za knjigu, članke za Internet medije, blog, poeziju, publicistiku, knjige za decu i druge autorske tekstove i zatražite profesionalni savet i pomoć. Dobićete detaljni pregled rukopisa, sa sugestijama, predlozima, ispravkama i primerima kako da poboljšate svoj tekst.

Tekst napisan za sajt Kreativno pisanje.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>