Tamni vilajet – aforizmi
јануар 25, 2018
Legenda – aforizmi
фебруар 17, 2018
Show all

8 pravila za pisanje Kurta Vonegata

 

Pisac kultnih dela Klanica pet, Doručak šampiona, Kolevka za macu, Galapagos, Kurt Vonegat rođen je 1922. u Indijanapolisu. Njegovi početni književni napori nisu bili zapaženi i radovi su mu odbijeni od nekoliko izdavača. U Drugom svetskom ratu je, kao zarobljenik na prisilnom radu u Drezdenu, preživeo savezničko bombardovanje. To iskustvo mu je izmenilo pogled na svet. Opisao ga je u knjizi Klanica pet.

Posle rata Vonegat je počeo ponovo da piše i 1950. godine nastao je njegov prvi roman Mehanički pijanino. 1955. godine napisao je roman Sirene sa Titana. Nijedan od ovih romana pisanih po obrascima bliskim naučnofantastičnom žanru, nije bio zapažen od strane javnosti, pa bi se moglo reći da Vonegatovi književni počeci nisu bili obećavajući. Međutim, 1963. godine piše knjigu Kolevka za macu i stupa na svetsku književnu scenu.

Vonegat je sastavio 8 pravila za pisanje, koje je nazvao Kreativno pisanje 101:

1. Trošite vreme potpunog stranca tako da on ili ona ni u jednom trenutku ne pomisle da je vreme protraćeno.

2. Pružite čitaocu makar jednog junaka za koga bi mogao da navija.

3. Svaki junak bi trebalo da želi nešto, čak i ako je u pitanju samo čaša vode.

4. Svaka rečenica mora da radi jednu od dve stvari – da otkriva junaka ili da unapređuje radnju.

5. Počnite što je moguće bliže kraju.

6. Budite sadista. Bez obzira koliko su slatki i nevini vaši glavni junaci, neka im se događaju grozne stvari – kako bi čitalac mogao da vidi od čega su sazdani.

7. Pišite s namerom da zadovoljite jednu osobu. Ako otvorite prozor i vodite ljubav sa čitavim svetom, da se tako izrazim, vaša priča će dobiti upalu pluća.

8. Pružite svojim čitaocima što je moguće više informacija, i to što pre. Dođavola s neizvesnošću. Čitaoci bi trebalo da imaju potpuno shvatanje onoga šta, gde i zašto se nešto događa, kako bi mogli sami da završe priču, u slučaju da bubašvabe pojedu nekoliko poslednjih stranica knjige.

Dalje je dodao:

Najveći američki pisac kratkih priča moje generacije bila je Flaneri O’Konor (1925-1964). Ona je prekršila gotovo svako od mojih pravila, osim prvog. Veliki pisci imaju običaj da to rade.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>