Kako usavršiti stil pisanja?
септембар 13, 2017
O nadahnuću
октобар 13, 2017
Show all

5 elemenata veštog pripovedanja

 

Da bi tvoja priča bila izvrsna, u njoj sve mora da funkcioniše – likovi, zaplet, dijalog, stil, jezik… O ovim elementima možeš razmišljati i kao o sastojcima ukusnog jela. Kombinuj ih u pravim srazmerama, mudro i vešto kako bi tvoje jelo imalo vrhunski ukus. Kako bi tvoje pisanje bilo izvanredno.

1. Zanimljivi likovi

Ukoliko želiš da tvoja priča bude zaista dobra, zasnuj je na likovima, pre nego na događajima. Neka likovi nose priču. Napravi zanimljive, duboke i višeslojne karaktere. Nadahnuće možeš potražiti i oko sebe, u svom okruženju. Neka tvoji junaci imaju jasne i čvrste motive.
Osmisli njihov fizički izgled, razmotri njihovu prošlost, društveni milje iz koga potiču i razloge zbog kojih se ponašaju na određeni način.

Hoćeš li ikada zaboraviti pukovnika Aurelijana Buendiju iz romana „Sto godina samoće“, Gabrijela Garsije Markesa? Majstora ili Behemota iz Bulgakovljevog romana „Majstor i Margarita“?
Priseti se svog omiljenog junaka iz književnosti i razmisli zbog čega je tako upečatljiv i značajan.

2. Maštovit zaplet i jasna poruka

„Priča mora nešto postići i nekamo stići“, rekao je Mark Tven. Osmisli zaplet koji će naterati tvoje čitaoce da se zamisle. Imaj jasnu ideju i sledi je od početka do kraja.

Ali budi oprezan, priča ne sme da se pretvori u nekakav manifest kojim želiš da saopštiš svoje poglede na svet, shvatanja i stavove. Ostavi to esejistima i dokumentaristima, a ti se bavi umetnošću.
Saopšti šta želiš ali nikako eksplicitno, već mudro uvijeno u dobru književnost.

To da priča mora nekamo stići podjednako važi i za likove. Kada tvoji junaci stignu na sam kraj priče, neka budu izmenjeni, neka budu drugačiji nego onda kada su tek zakoračili na papir. Ako bi ostali isti, ako se ni na koji način ne bi promenili, kakav bi bio smisao njihovog postojanja?

3. Udahni život pisanju

U radionici Pisanje u prozi čitava jedna lekcija posvećena je tome kako da svoje pisanje učiniš životnijim. Kroz zanimljive vežbe naučićeš kako da udahneš život pisanju.
Koristi aktivno pisanje umesto pasivnog i upotrebljavaj dinamične reči. Poveži čitaoca sa svojim tekstom tako što ćeš u priči koristiti sva čula. Neka čitalac vidi, čuje, omiriše, oseti i dodirne tvoj književni svet.

4. Uverljiv dijalog

Dijalog je odlično sredstvo za jasnije definisanje odnosa među tvojim likovima, za prenošenje poruke, misli i osećanja. Da bi dijalog bio uverljiv, pokušaj da svakom od svojih likova daš jedinstveni verbalni iskaz. Neki od tvojih junaka mogu govoriti drugačijim narečjem ili ne moraju govoriti potpuno gramatički ispravno. Nije preterano ubedljivo ukoliko svi tvoji junaci govore na isti način, zar ne?

5. Jezik i stil

Stil bi trebalo da bude nešto što tebe kao autora izdvaja od ostalih. Tvoj lični pečat, tvoj zaštitni znak.
Kroz jedinstveni način na koji ćeš birati reči i sintakse trebalo bi da odjekuje tvoj autorski glas.

Ukoliko želiš da pišeš, gramatiku, jezik i pravopis jednostavno moraš da znaš. Kako bi inače čitaocu jasno preneo svoje misli i ideje i činio mudre igre rečima ukoliko ne poznaješ jezik? To je nalik pokušaju da napraviš kuću bez alata.
Proveri gramatiku i pravopis. Ukoliko pišeš na srpskom jeziku, veoma korisna knjiga koju bi valjalo da imaš pri ruci je i Rečnik jezičkih nedoumica, Ivana Klajna. Učenje je beskrajan proces.

Ovo su ukratko bili neki od elemenata o kojima bi trebalo da vodiš računa prilikom pisanja. Ukoliko želiš da naučiš više o njima i o mnogim korisnim načinima, tehnikama i mogućnostima za unapređivanje pisanja, ukoliko želiš da produbiš svoje znanje i proširiš vidike, upiši neku od radionica Kreativnog pisanja.

I, ako već imaš svoju napisanu priču, vidmo se u Autorskom studiju!
Sledi svoje snove i hrabro zakorači u svet pisane reči!

Tekst napisan za Kreativno pisanje.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>