Novogodišnji satirikon u Kolarcu
23 децембра, 2019
Svi imamo slobodnu volju, samo je neslobodno koristimo
10 јануара, 2020
Show all

Na koricama piše da je ova knjiga za uzrast 10-12 godina. Ja je ne bih svrstala samo u taj koš. Smatram da je knjiga za sve uzraste. Prepuna je divnih poruka iz kojih svako može pronaći nešto za sebe. Čim sam saznala da je knjiga uvrštena u školsku lektiru morala sam da zavirim i da vidim šta tu ima zanimljivo. I verujte, žao mi je što ovakvu lektiru nisam imala kada sam i sama bila školarac. Sa druge strane, radujem se što će moja deca uživati u njoj.

 

Kako se igra bubamariću-paniću?

Kako je Gricinosaurus zaradio diskus herniju spasavajući Žir?

Kako se leptirica Agripina zaljubila u Mokranjikusa i kako su je prozvali Bela veštica?

Kako je ekipa Pijani tvor krenula da oslobodi Plavku iz Kuće Kožara?

Sve ovo, pa i mnogo toga još, saznaćete ako pročitate ovu čarobnu knjigu. Zabavićete se i nasmejati od srca ovoj šarmantnoj družini koju čine: Gusenica Čupotije Jabuković zvani Čupa, Buba Marijan zvani Rotkvica, Plavolisa, Cana, Gricinosaurus, Žir, Mirko, Trut (koji voli da repuje), Mokranjikus, Agripina….

Na koricama piše da je ova knjiga za uzrast 10-12 godina. Ja je ne bih svrstala samo u taj koš. Smatram da je knjiga za sve uzraste. Prepuna je divnih poruka iz kojih svako može pronaći nešto za sebe.

Čim sam saznala da je knjiga uvrštena u školsku lektiru morala sam da zavirim i da vidim šta tu ima zanimljivo. I verujte, žao mi je što ovakvu lektiru nisam imala kada sam i sama bila školarac. Sa druge strane, radujem se što će moja deca uživati u njoj.

„O krilima i čudima“, Aleksandra Filipović

Uz puno maštovitosti, na duhovit način, prikazano je dosta bitnih stvari:

* Kako se neguje i čuva pravo prijateljstvo?

Čuvajte prijatelja. Možda će katkad imati sumanute ideje, ali će uvek biti tu da vas spreči da se izblamirate pred simpatijom.

* Koliko nam je svima potrebna ljubav?

Ljubav je ponekad kao munja. Udara silovito i bez najave.

* Uči nas da poštujemo različitosti.

Biti drugačiji znači biti jedinstven.

U različitosti je bogatstvo sveta. U prihvatanju različitosti je bogatstvo uma.

* Koliko je važno biti ljubazan?

Ljubaznost je kalauz. Otvara sva vrata.

* Ne bojimo se nasilnika!

Nasilnici su u stvari slabići.

* O neizbežnoj magiji koja nam je svima potrebna.

Svakome je u životu potreban prstohvat vilinskog praha.

Ljubav, mašta i igra život pretvaraju u čudo!

Autor: Ana Ponjavić

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>