Roman „O krilima i čudima“ Aleksandre Filipović uvršten u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola

Prilog o romanu „O krilima i čudima“ u emisiji „Korak 21“
октобар 8, 2019
Radionica i predstava po motivima iz romana „O krilima i čudima“ Aleksandre Filipović
новембар 20, 2019
Show all

Roman „O krilima i čudima“ Aleksandre Filipović uvršten u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola

 

Obrazovno-vaspitni projekat za razvijanje veština čitanja, razumevanje pročitanog i pismeno izražavanje „Čitalići“ uvrstio je roman „O krilima i čudima“ Aleksandre Filipović (Laguna, 2019) u obavezni zadatak za učenike osnovnih škola za 2020. godinu.

Roman je, posle manje od četiri meseca od objavljivanja, postao izborna lektira za učenike osnovnih škola.

„Pančevac“

Roman „O krilima i čudima“ se na originalan način, kroz humor i obilje mudrih, aforističnih misli, dotiče važnih životnih tema, poput prihvatanja različitosti, tolerancije, vršnjačkog nasilja, empatije i značaja iskrenog prijateljstva.

Izrastao je iz priče „Bumbariću-paniću“ koja je 2018. godine dobila prvu nagradu RTS-a, Radio Beograda 1 i emisije „Dobro jutro, deco“ za najbolju priču za decu.

„O krilima i čudima“ je pripovest o onima koji su drugačiji. Junaci su neobični, originalni, neprilagođeni i nisu omiljeni u društvu. Međutim, kao svi veliki ljudi, oni lome kalupe i postavljaju sebi često opasane, ali plemenite, ciljeve. Glavni likovi su bube i životinje, pa ipak, ovo je priča o ljudskosti. Priča koja nam poručuje da na prvi pogled ne možemo znati kakvo se blago krije u nekome ko je pred nama, da junaci nadvladavaju sopstvena ograničenja, da su nasilnici u stvari slabići, a istinske princeze ujedno i vitezovi. Navodi nas na zaključak da ćemo junaštvo često pronaći onde gde ga ne očekujemo, ali takođe, da ćemo i kukavičluk često pronaći onde gde ga ne očekujemo.

Pisac nam na duhovit i satiričan način saopštava univerzalne mudrosti, poput: „Nesreća ne dolazi sama. Često joj prethode slobodni izbori“, „Ni propast ne voli osrednjost“ i „Način da izbegnete posledice jeste da ne činite uzroke.“

Ovo je i roman o metamorfozi, jer se junaci, tokom svog putovanja preobražavaju u očima drugih, a što je mnogo važnije, i u sopstvenim očima.

Pravopisni rečnik bubljega jezika navodi da reč metamorfoza označava preobražaj i vodi poreklo od trenutka kada je gusenica Metuzalem Metamorfozis prvi put primetio da su mu izrasla krila.“

Roman je pun zanimljivih i izmišljenih reči (kikilikiuzmitulpar – cvet koji cveta jedino u noći kada nad zemljom preleti Halejeva kometa), mikrosvetova i mikrocelina, raspiruje dečju maštu, uči ih istinskim vrednostima, ali i odrasle navodi da se zamisle.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>