Stotinu učenika „Savremene osnovne škole“ oduševljeno knjigama i radionicom Aleksandre Filipović

„SERAFINA KRIN“ USKORO I NA UKRAJINSKOM JEZIKU
март 7, 2024
KNJIŽEVNICA ALEKSANDRA FILIPOVIĆ INSPIRIŠE MLADE U SAVREMENOJ OSNOVNOJ ŠKOLI
април 17, 2024
Show all
 

Na poziv „Savremene osnovne škole“ na Novom Beogradu i učiteljice Gordane Pavlović, Aleksandra Filipović je učenicima ove škole predstavila svoje romane „Serafina Krin i poslednji grifon“, „Serafina Krin i Srce sveta“ i „O krilima i čudima“, i održala radionicu za razvijanje mašte i kreativnog mišljenja „Maštoteka“.

Prema rečima autorke: „Mašta je kao biljka. Ako je zalivamo, cvetaće, a ako je zanemarimo, uvenuće.“ Na tome je zasnovala kreativnu radionicu namenjenu osnovcima. Bilo je stotinak đaka, mnogo smeha i zagrljaja, čak i malo suza, jer nisu svi stigli da pitaju ono što su želeli i hteli su da radionica traje duže.

Moderatorka Gordana Pavlović je s autorkom najpre razgovarala o njenim romanima, o savetima za pisanje, nadahnuću, o načinima na koje se mašta može razviti, o humoru u knjigama i o drugim zanimljivim temama. U drugom delu, deca su se grohotom smejala predstavi koju je književnica napisala na osnovu svog romana „Serafina Krin i poslednji grifon“, a koju su izveli njihovi talentovani školski drugari. Potom je odigrana kreativna igra koja se oslanjala na autorkine knjige i druženje se završilo mnogobrojnim pitanjima učenika koji su želeli da saznaju sve o tome kako se postaje pisac, koliko dugo se piše knjiga, mogu li i deca da pišu, kako se razvija mašta, kako nastaju junaci knjiga, da li su svi junaci izmišljeni… Na kraju je bilo i suza zbog toga što nisu svi stigli da pitaju ono što su želeli. Međutim, to se sredilo zagrljajima, pitanjima na licu mesta i potpisivanjem koje je trajalo petnaestak minuta, sve dok nisu počeli časovi. Svi su iz prostorije izašli noseći osmehe i nove ideje.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>