Predlog za nagradu “Meša Selimović”
фебруар 21, 2020
Aleksandra Filipović: Pisanje je samo po sebi nagrada
мај 20, 2020
Show all

Ovo je jedna od onih priča koje su nekad tako dirljive, da vam se plače, a nekad toliko smešne da vam se plače od smeha!

 

Redakcija Lagune pozvala je mlade čitaoce, osnovce, da čitaju knjige i pišu o njima. Jedanaestogodišnja Tisa je do sada pročitala mnogo knjiga i redovno nam piše. Njeni prikazi su vrlo moderni, a njen jezik odgovara tinejdžerskom žargonu.

Velika većina dece je kao mala maštala da bubice imaju svoje gradove, jezike, poslove i igre, kao ljudi, sve su različite i posebne, a opet, sve sliče, skoro identične, žive kao ljudi. Zaplet u ovoj knjizi je dramatičan i neočekivan. Ovo je jedna od onih priča koje su nekad tako dirljive, da vam se plače, a nekad toliko smešne da vam se plače od smeha!

Ovde svaka bubica ima svoje ime i priču. Čupotije I Jabuković od Gaja (ili kratkim nadimkom Čupa) je glavni lik, vođa grupe Pijani tvor, gusenica, naizgled obična i dosadna. Njegov najbolji drug je Buba Marijan, zvani Rotkvica, bubamara bez tufni koji ih očajnički želi. U turniru u igri bumbariću-paniću upoznaju hrčka Gricinosaurusa Strašnog, uvek gladnog i razređenog krzna, koji ima ljubimca žira satiričara, ženku crva (ili crvkinju, crvčicu?) Canu sa tužnim polu-repom iza kog se krije potresna priča i truta Zujavog, došao iz Engleske (i zato brka jezike) dok je još bio larva, s mnogo, MNOGO graška. To je ekipa Pijani Tvor. Takođe, tu je i stari pauk, Mokranjikus, pripovedač ove divne priče, Princeza Plavolisa, Plavka, leptirica najplavljih krila i vođa grupe za igru bumbariću-paniću Leptirice u zemlji čuda, koja mora biti spasena, i Crni Toni, bumbar, voli da ismeva Čupu i Rotkvicu, vođa grupe Bumbari iz pakla koji će biti ljubomoran i pomalo zao (ne bezobrazan, nego zao).

Nakon pobede na turniru u igri bumbariću-paniću, Plavolisa i njene saigračice (logično) dolaze na podijum da prihvate trofej za pobedu, kad iz vedra neba Plavolisu je zgrabio kožar! Aj-aj-aj, ko će je i kako spasiti? Naš superheroj Čupa ilik negativac crni Toni?

Na kraju svakog poglavlja čitalac će najverovatnije očekivati prazan ostatak papira ili neku ilustracju. Ovde se na kraju svakog poglavlja nalazi poučna poruka, ili pak vic.

„Kada je noć najcrnja, to znači da će uskoro svanuti. Ili da ćemo se saplesti.“ Na ovo bih dodala „ili udariti cevanicu o stolicu“, ako smem da napomenem. Ali, kad je noć najcrnja, mogu ponuditi da upalite lampu i da čitate ovu knjigu dok ne počnete da hrčete.

Autor: Tisa, 11 godina

Izvor Laguna.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>