Obrazloženje žirija povodom nagrade Radio Beograda i emisije „Dobro jutro deco“ za najbolju priču za decu

Aleksandra Filipović najčitaniji autor u aprilu na portalu za satiru „Šipak“
јун 18, 2018
„BUMBARIĆU-PANIĆU“
јун 26, 2018
Show all

Obrazloženje žirija povodom nagrade Radio Beograda i emisije „Dobro jutro deco“ za najbolju priču za decu

 

Izuzetna mi je čast što sam imala priliku da upoznam gospodina Lazu Lazića, našeg velikog književnika.

Takođe, posebna je čast bila čuti obrazloženje predsednika žirija prof. dr Milivoja Mlađenovića, koje u celosti prenosim:

„Na 16. konkurs za kratku priču za decu pristiglo je skoro 250 radova. I drago nam je što priča i pričanje traju, što pričanjem naši pisci ne zavaravaju našu decu šarenu i raznu, nego im naznačavaju puteve i puteljke koji ih mogu odvesti do najvećih istina o svetu u kome živimo.
To što emisija „Dobro jutro deco“ Radio Beograda ovim konkursom lepo nagovara i podseća naše pisce na važnost ovog kratkog književnog oblika posebna je vrednost.

I tako, dok je čitao pažljivo kratke priče za decu, žiri je video nekoliko važnih stvarčica.
Da su autori u potpunosti posvećeni dečjem poimanju sveta. Pa onda, da se ti autori u onim valjanim radovima ukazuju kao zaokružene, zbijene priče u kojima se jezikom razumljivim deci, bez suvišnog kinđurenja, pripoveda o neobičnim, izmaštanim, ali istovremeno i stvarnim događajima dečje stvarnosti, odnosno škole, porodice i tako dalje.

A najbolje su one priče koje imaju poreklo u stvarnim događajima, a kojima je opet pisac dodao parčiće nestvarnog. U radovima koji su uvršetni u uži izbor poseban kvalitet ispričanog jeste ritam, humor, dosetka, duhoviti i maštoviti obrti. Na taj način se neizbežna pouka uspešno zaogrne da ne bude napadno ogoljena.

Sve ove osobine gledajući, žiri je sve u jedan glas doneo odluku da se nagrada za najbolju kratku priču za decu na konkursu Radio Beograda dodeli Aleksandri Filipović, autorki priče „Bumbariću Paniću“.

„Bumbariću Paniću“ je moderna priča zbijenog, na momente aforističkog, izraza. To je krajnje neobična i stilski sasvim uspela, humorom sa narodnog izvora natopljena, zgoda. Jedna metaforična slika života insekata u susretu sa bićima koja obično nazivamo homo sapiens.

To je priča sklopljena upravo onako kako se priča priča, u kojoj je jasno šta je bilo dalje i šta je bilo na kraju, ali isto tako je za razmišljanje i stvaralačko dečje odgonetanje izuzetno podsticajna priča.“

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>