Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Naš trag“

Balvani u magli – aforizmi
јул 9, 2018
Radio Beograd 1
јул 17, 2018
Show all

Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Naš trag“

 

Donkihotovska borba

Časopis za književnost, umetnost i kulturu NAŠ TRAG obeležava dvadeset i pet godina postojanja. Iz štampe je upravo izašao jubilarni četvorobroj na četiri stotine strana.

Borba za istinsku umetnost i književnost možda deluje donkihotovski, pa ipak, „Naš trag“ je dokaz da ljubav prema pisanoj reči tvrdoglavo odbija da prizna ograničenja. A ne možemo se požaliti da u ograničenjima oskudevamo.

U vreme kad se kultura urušava, kad se utišavaju oni koji zaista imaju šta da kažu, kad se mediokriteti veličaju i glupost biva sve glasnija, dvadeset i pet godina postojanja prestižnog časopisa za književnost, umetnost i kulturu događaj je koji valja slaviti.

Čast mi je i zadovoljstvo što se moja priča „Crveni klavir“ našla u časopisu.

Želim vam još mnogo godina traganja!

Autori zastupljeni u jubilarnom četvorobroju časopisa „Naš trag, 1 – 4 / 2018

Dragoljub Kojčić, Ivana Lužaić, Petar Ivanković, Žarkto Trebješanin, Episkop Ignatije Midić, Mitropolit Jovan (Zizijulas), Milica Ćuković, Milisav Savić, Dušan Stojković, Danijela Kovačević Mikić, Milivoje Pavlović, Zdenka Valent Belić, Vida Ognjenović, Aleksandra Filipović, Fadila Nura Haver, Milica Milenković, Lela Milosavljević, Zoran M. Mandić, Ranko Pavlović, Milica Kecojević, Radivoje Mikić, Božidar Šujica, Marko Stojkić, Marija Prgomelja, Ilija Bakić, Đorđe Drča, Dragan Stošić, Aleksandar Čotrić, Turhan Rasijev, Veselin Zidarov, Georgi Berbenkov, Stojan Stojanov, Gančo Savov, Valentin Dimitrov, Simeon Kostov, Radoj Ralin, Milan R. Simić i Jelena Simić (fotografija).

Odlomak iz priče „Crveni klavir“, Aleksandre Filipović:

„U zimskim mrakovima, kad se vetar stušti s planine i zaurla ulicama varoši, napolju retko možeš sresti krštena čoveka. Vidiš kako pokoje mrko pašče, krzna slepljena ledom i samoćom, ukočenim korakom promakne u sen. Tih mraznih noći kad su i najtvrdoglaviji hazarderi napuštali zadimljenu kockarnicu u gradu i vraćali se kućama, Milica i ja smo, držeći se za ruke, odlazili kod Strica. U Stričevoj sobi miris majčine dušice, koja je i dalje pamtila leto prohujalo obroncima Čemernika, i miris domaće šljivovice mešali su se sa oporim dahom nagorele hrastove grane što je izdišući u smederevcu šaputala stihove Jesenjina.

Stric je bio pričozborac. Pripovedao nam je o pohodima Aleksandra Makednoskog, o Aristotelu, o himerama i o čudesnim mestima na zemlji u koje kad zađeš, nikada više ne pronađeš put natrag.“

Dnevni list „Danas“ o časopisu „Naš trag“

Članak o jubilarnom četvorobroju časopisa „Naš trag“ u dnevnom listu „Danas“ možete pročitati ovde.

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>