Spomenar pisca / Aleksandra Filipović

Najava: Radio Beograd 1, emisija „Poštovana deco“
12 фебруара, 2021
Video-susret: Spomenar pisca
14 априла, 2021
Show all

Spomenar pisca / Aleksandra Filipović

Povodom Svetskog dana knjige za decu, Udruženje Tačka susretanja priređuje video-susret sa jednom od najperspektivnijih dečijih pisaca u Srbiji Aleksandrom Filipović.

 

Povodom Svetskog dana dečije knjige, 2. 4. 2021. (ustanovljenog 1967, na dan rođena čudesnog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena), Udruženje Tačka susretanja priređuje video-susret u 18.30 na fb strani udruženja sa jednom od najperspektivnijih dečijih pisaca u Srbiji Aleksandrom Filipović.

Video-susret pod nazivom „Spomenar pisca“ realizovan je uz pomoć učenika OŠ „Paja Jovanović“ iz Vršca i njihovih nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Aleksandra Filipović je pisac i satiričar. Dobitnica je prve nagrade Radio Beograda 1 i emisije Dobro jutro, deco za najbolju priču za decu (2018), prve nagrade za aforizam godine Večernjih novosti (2018), prve nagrade za aforizam na Festivalu humora i satire SLEM (2018), druge nagrade za aforizme na međunarodnom takmičenju Zlatni zmaj u Ljubljani (2018), specijalne nagrade Udruženja Mokranjac za priču objavljenu u zborniku priča za decu Muzika priča (2018).

Njen prvi roman za decu i mlade, O krilima i čudima, 2019. godine objavila je izdavačka kuća “Laguna”.

Roman je izrastao je iz priče koja je osvojila je prvu nagradu Radio Beograda 1 za najbolju priču za decu 2018. godine. Piše priče za radio. Od 2018. godine, priče se emituju u emisiji Dobro jutro, deco na Radio Beogradu 1.

Objavljivala je u časopisima: Dečje novine, Večernje novosti, Politika, Naš trag, Etna, Književne novine, ONA, Satirične vertikale itd.

Radovi su joj prevedeni na ruski, makedonski, rumunski, mađarski i italijanski jezik.

Članica je Udruženja književnika Srbije.

Izvor: Vršac online

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>