“Serafina Krin i poslednji grifon”: Ono što je J. K. Rouling na svetskoj sceni magijske fikcije to je kod nas Aleksandra Filipović

„Serafina Krin i poslednji grifon“ ― novi roman višestruko nagrađivane književnice Aleksandre Filipović
август 22, 2023
Aleksandra Filipović gošća emisije „Studio znanja“ na RTS-u 2
октобар 30, 2023
Show all

“Serafina Krin i poslednji grifon”: Ono što je J. K. Rouling na svetskoj sceni magijske fikcije to je kod nas Aleksandra Filipović

 

Sa nestrpljenjem sam čekala nastavak avantura četvoročlane družine i odmah na početku da kažem da su opravdale sva moja očekivanja.

Ono što je J. K. Rouling na svetskoj sceni magijske fikcije, za mene je kod nas to Aleksandra Filipović. Njena mašta me fascinira iz stranice u stranicu kao i to kako je deskriptivno, do detalja prikazano sve ono što čini njen magični svet, magični svet naše junačke družine, Serafine, Lokija, Vida i Persivala. A svi znate koliko volim svet Harija Potera, tako da možete pretpostaviti koliko je ova priča čarobna čim može da mu parira.

Naša družina se upušta u avanturu još opasniju i rizičniju od prethodne, jer Šetač među svetovima preti da uništi čitav svet čudovišta. Treba spasiti poslednjeg grifona i otkriti identitet Šetača, ali prepreke na putu do cilja mogu da savladaju samo zajedno, jer “moćni smo onoliko koliko smo tu jedni za druge”. Ovo je samo jedna od mnogih divnih poruka kojima knjiga obiluje, a cela priča, kao i prethodna, nosi jake poruke o mudrosti, hrabrosti, motivaciji, junaštvu, snalažljivosti i ljubavi.

Podsećamo se starih i upoznajemo nove likove, saznajemo nove zanimljive činjenice o Magoviji, otkrivamo nove izume, obilazimo još magičnih predela Sumrakovca. Ono što je ostalo isto je naša neustrašiva družina, njihovo iskreno prijateljstvo, ljubav, sloga “koja je jača od magije”, njihova povezanost.

Ostajem pri tvrdnji da ovu knjigu treba čitati svoj deci koju znate, jer su lekcije koje pruža od neprocenjive važnosti! Treba da je čitaju i odrasli, za slučaj da su kroz život skrenuli nekim sporednim puteljkom i zaboravili ono što je važno.

Nisam očekivala da će ovo biti magična saga iz više delova, ali mi je jako drago što će neupitno biti i nastavka!
Ništa vam više neću otkriti, samo ponoviti da čitate Serafinu.
I da, želim ekranizaciju u vidu crtanog filma.

Aleksandra Stanković Kostić

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>