Kako da čitanjem unapredite pisanje?
October 21, 2017
“Crni mačak”, Edgar Alan Po
November 9, 2017
Show all

Popodne jedne lopte

 

Isak je šutnuo loptu. Čim se vinula u zrak, dečak je znao njenu neminovnu sudbinu.

Letela je visoko. Toliko visoko da se Isaku na tren učinilo da će je njena sudbina zaobići. Kao lastavica, lopta se urezala u plavi bezdan. Nesputana i oslobođena.

Svet je pulsirao. Mirisao je na jasmin. Isak je oduvek znao da smrt ima miris jasmina.

U treptaju divlje slobode lopta je poverovala da za sobom zauvek ostavlja Isaka, slepu ulicu popločanu kaldrmom minulog veka, miris gardenija, tri sata po podne i svoj jadni oblik postojanja.

Časak je prošao i lopta se sunovratila ka zemlji. Sputana silama jačim od bilo koje lopte, shvatila je da je sva nada izgubljena. Hitala je ka ponoru avlije komšije Petra. Sudbina joj je bila zapečaćena.

Trenutak pre no što će sev ogromnog kasapskog noža zauvek ispustiti njenu nevinu dušu, poslednje što je lopta videla bila je zlokobna senka koja prekriva kasapski nož, dečaka Isaka, slepu ulicu popločanu kaldrmom minulog veka, miris gardenija, tri sata po podne i njen jadni oblik postojanja.

Ulicom je odjeknuo poslednji krik lopte.

Prva bomba pala je na grad.

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Književne nagrade: – Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu (2018). – Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” u Sloveniji za aforizme (2018). Objavljuje u brojnim zbornicima, književnim časopisima i listovima: Anomalija, Multiverzum, Paralelni svetovi, Muzika priča, Naš trag, Dečje novine, Večernje novosti, Satirične vertikale, Etna, Šipak, KULT...

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>