Kako sam približio Mesec

Rođendanski broj časopisa za satiru „Šipak“
19 априла, 2018
Časopis za satiru „Etna“
19 априла, 2018
Show all

Kako sam približio Mesec

 

Prva priča za decu koju sam napisala, objavljena je u zborniku Muzika priča i simbolično je nagrađena.
Kako sam približio Mesec govori o pauku Mirku koji je rođen sa jednom nogom manje i o paukovom putovanju ka prihvatanju sopstvene različitosti. Evo kratkog odlomka:

„…Upravo negde u to doba kada nisam znao šta bih sa sobom, otkrio sam Paukoteku.

Ustvari, više je ona otkrila mene. Lunjao sam Paukgradom, zalepio pokoje olabavljeno jajašce čvršće na leđa neke novopečene pauk-mame kada bi me ljubazno zamolila i sve u svemu ludo sam se nezabavljao.

Ono što bi trebalo da imate u vidu je da pauk-dan ne traje isto koliko i dan čoveka. On traje mnogo duže. Ako ste slučajno mislili da je naš dan kraći od ljudskog dana, bili ste u zabludi kao vilin konjic koji očekuje bogat ručak na laticama biljke mesožderke. Kolike bi se patnje vilin konjic mogao sačuvati, samo kada bi znao da ne postoji takva stvar kao što je besplatni ručak.

No dobro, zaboravimo vilinog konjica i njegove muke, o tome neka govori lirsko-epska balada Poslednji sat konjica Petronija, i vratimo se pojašnjenju dužine trajanja dana jednog pauka…“

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>