Kako prevazići autorsku blokadu?
јул 3, 2017
Zovu me daljine
јул 6, 2017
Show all

Imate li vatre?

 

Tokom čitave osme epizode Tvin Piksa imala sam osećaj da prisustvujem nečemu istorijskom. Programu posle koga mnoge stvari na televiziji neće biti iste. Mislim, i nadam se, da me osećaj ne vara.

U večerašnju, osmu epizodu Tvin Piksa uranja se kao u san. U onaj teskoban i mračan, a opet silno primamljiv. Tone se kao u opijajuću moru iz koje ne želite, a najverovatnije, sve i da hoćete, ne možete da se izvučete.

Ako sam sa nekom od prethodnih epizoda pomalo i gubila strpljenje, ova me je potpuno ostavila bez daha.

Prestala sam da trepćem negde oko dvadesetog minuta. U trenutku kada je u Vajt Sendsu u Novom Meksiku 16. jula 1945. godine, tačno u 5:29 izjutra eksplodirala prva testirana atomska bomba.

Možda zbog toga što sam se oduvek pitala kako nuklearna eksplozija izgleda iznutra. Počev od prvog udara koji u deliću stotinke osetimo na vrhu svog nosa, pa do samog kraja.
Kako bi bilo da kao nemi posmatrači iznutra, iz samog središta, uspemo da sagledamo haos i lepotu u haosu? Večeras sam imala priliku da posmatram Linčovu verziju. I nimalo nisam razočarana.

Dejvid Linč je u ovoj epizodi u svom punom sjaju, ili je možda prikladnije reći, u svojoj punoj tmini. Noć živih mrtvaca prepliće se sa Kjubrikom. Iz plutajućeg džina izranja zlatna sfera sa nasmejanim likom Lore Palmer. Iz jajeta se migolji stvor koji je delom bubašvaba, delom gušter, delom žaba i kraj prerasta u pravi horor koji se u ovom trenutku preterano i ne upinjem da razumem, već samo želim da uživam u magiji koja se odvija na ekranu.

„Ovo je voda, a ovo je bunar
Napijte se, i spustite
Konj je tama u beonjači.“

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Književne nagrade: – Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu (2018). – Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” u Sloveniji za aforizme (2018). Objavljuje u brojnim zbornicima, književnim časopisima i listovima: Anomalija, Multiverzum, Paralelni svetovi, Muzika priča, Naš trag, Dečje novine, Večernje novosti, Satirične vertikale, Etna, Šipak, KULT...

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>