Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Naš trag“
јул 17, 2018
Reč na giljotini – aforizmi
август 5, 2018
Show all
 

U emisiji „Iz tinejdž ugla“, autorke Maje Đurić na Radio Beogradu 1, razgovarale smo o strahovima, o pričama za laku noć i o onima koji su nam ih pričali.

Imala sam ogromnu sreću što sam odrasla uz pretke koji su bili pričozborci. Pradeda je bio kmet planinskog sela u minulom veku. I voleo je da priča. Priče su mu uvek sadržale prisenak strave. Govorio ih je u prvom licu, kao da su se sve njemu dogodile.
I dalje pamtim jezivu, ali i komičnu scenu iz priče, kada pradedu, tada mladog vodeničara, sa krova vodenice kamenčićima gađa luckasti vampir.

Deda je od svog oca nasledio ljubav prema priči i knjigama.
U dedinim pričama, junaci su uvek bili unuci. Vodio nas je kroz mračne šume prepune vukova i vila. Upijali smo svaku reč verujući na tren da nam se sve o čemu deda govori, zaista i dešava.

Od poznatih bajki, najviše sam volela bajku „Snežana i sedam patuljaka“. Inače, čini mi se da mi je čak i kad sam bila mala pomalo smetalo to što su princeze uglavnom u nevolji i čekaju da dođe princ na belom konju i da ih izbavi.
Više volim kada su vitezovi i osobe u nevolji rodno ravnopravniji.

Ubeđena sam da ljubav prema pisanoj reči dugujem precima i pričama koje sam slušala od najranijeg detinjstva.

Možda sam zbog tih priča malo teže savladala noćne strahove, ali vredelo je!

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Književne nagrade: – Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu (2018). – Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” u Sloveniji za aforizme (2018). Objavljuje u brojnim zbornicima, književnim časopisima i listovima: Anomalija, Multiverzum, Paralelni svetovi, Muzika priča, Naš trag, Dečje novine, Večernje novosti, Satirične vertikale, Etna, Šipak, KULT...

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>