Mali mogu činiti velika dela! Biser mašte – „Serafina Krin i srce sveta“ u prodaji od 9. februara
17 фебруара, 2022
Prikaz mladih kritičara (Tisa, 13 godina): „Serafina Krin i Srce sveta“
4 априла, 2022
Show all

Delfi kutak je pročitao: „Serafina Krin i srce sveta“

 

„Iz mraka nastajemo, bez svetlosti nestajemo.“

To je geslo žitelja Magovije, magičnog mesta gde žive veštice, vilenjaci, akrepi, baukovi, utvare, patuljci i ostala čudovišta. Žive u miru i slozi. (Pa dobro, kako kad.)

Jedan od stanovnika je i Serafina Krin koja uskoro puni dvanaest godina i sanja da postane pisac. Mama joj je veštica, a tata vilenjak. Kada Magoviju napadne pošast i sve preti da se raspadne, Serafina kreće u spasilačku misiju sa dva prijatelja i psom koji govori. Svako od njih je „nesavršen“ i pomalo se ne uklapa, a neki (npr. pas) su i kukavice. Ali ih to neće sprečiti da krenu u avanturu života i pokušaju da zaštite drage osobe.

Knjigu sam zapazila dok je bila u pripremi i nestrpljivo sam čekala dan da bude moja. Imala sam ogromna očekivanja i opravdala je svako od njih. Ne bih mogla da izdvojim omiljenog lika, svaki je doprineo da ova priča bude epska. Dečak koji voli knjige, trapavi mali akrep, uplašeni pas koji nastavlja uprkos tome (jer hrabrost nije odsustvo straha; već kad skupimo snagu i suočimo se s njim) i Serafina.

Koliko sam srećna što će devojčice, ali i dečaci, upoznati pravu heroinu koja ne haje za prividne razlike, koja veruje u snagu ljubavi i prijateljstva, da je reč ohrabrenja svima potrebna i da niko nije previše mali da bi spasao svet. I da, ne smem zaboraviti Melaniju. Čik probajte da se ne nasmejete glasno kad je upoznate. Samo budite civilizovani.

Priču prate ilustracije i bez njih ne bi bilo ovako magično.

„Postoje trenuci kada se moramo držati zajedno, samo tako možemo uspeti.“

Od mene preporuka kao kuća. Čekam nastavke! Aleksandra Filipović je stvarno pisala feniksovim perom.

Autor: Dragana Martinović

Izvor: Delfi kutak i Laguna

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>