Utopljenica
August 18, 2017
Ivo Andrić o književnosti
August 24, 2017
Show all

5 kratkih saveta za pisanje

 

Ukoliko nemate strasnu i iskrenu želju za pisanjem, ako neispisane reči ne ključaju u vama kao vulkan, ako vas ne pritiskaju u grlu i ne mislite da ćete pući ukoliko ih ne napišete, nijedan savet neće od vas napraviti pisca.

Ali ukoliko ste strasno zaljubljeni u pisanu reč, ako mnogo čitate, ako su motivi koji vas gone da pišete istinski, unutrašnji i iskonski, onda postoje tehnike i principi koji mogu biti od koristi.
Istinska ljubav, nešto talenta i mnogo rada su najvažniji, a tehnike, principi i saveti su tu da vas usmere i pokažu vam kako da što jasnije i što snažnije izgradite svoj književni svet.

Jer i pisanje je zanat, kao i svaki drugi. Zanat u kome se proizvodi i stvara. A za zanat, neophodan je alat.

Uglovi priče

Priču možete pričati iz različitih uglova.

Priču može da priča junak priče. U tom slučaju mi posmatramo svet iz njegovog ugla. Ali znanje junaka je ograničeno i on ne mora, a često i ne može, da nam predoči sve. Neretko nas i namerno može zavesti na pogrešan put.

Priču nam može pričati i sveznajući pripovedač. Ali budite oprezni, ukoliko nam sveznajući pripovedač priča priču, on nikako ne sme da laže. Mora nam sve potanko i tačno ispričati.

Priču može da priča i neko ko nije glavni lik. Često su najsloženije priče one koje nam priča periferni lik. Kao u romanu „Braća Karamazovi“, Fjodora Dostojevskog.

Odaberite ugao i potom napišite priču. Ili jednu istu priču napišite iz različitih uglova i posmatrajte kako se priča menja.

Pričanje i poenta

Pričanje priče je bitno isto koliko i poenta.
Postupno i suptilno gradite priču. Ne morate sve objašnjavati. Neka čitalac sam primeti i zaključi. Nemojte mu podilaziti. Pišite tako da čitaoca naterate da se izdigne do nivoa napisanog.
Ponekad je dovoljna samo jedna rečenica da se priča iz realnosti prevede u fantaziju.

Ekonomičnost

Koristite što manje reči. Budite umereni.
Ono što se najčešće gura u tekst su pridevi. Mnogi od njih se mogu izostaviti. Trebalo bi da ih bude što manje.
Možete da uradite jednu korisnu vežbu. Napišite kratku priču, dužine do jedne A4 strane, ali pokušajte da je napišete bez ijednog ili sa što manje prideva.

Pokriće

Za sve što se kaže u priči, mora postojati pokriće. Ništa ne bi trebalo da ostane neobrađeno.
Ako na početku priče pomenete pištolj, neka na kraju taj pištolj i opali.

Unapredite znanje

Čitajte mnogo. Čitajte vrhunsku književnost. Stalno učite. Budite radoznali i neprestano usavršavajte svoje znanje i veštine. Obezbedite sebi alat uz pomoć koga će vaše pisanje postati bolje i kvalitetnije.

Tekst napisan za Kreativno pisanje.

Komentari

Komentari

Aleksandra Filipović

Piše prozu. Radovi su joj objavljivani u antologijama, književnim časopisima i na internetu.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>