Časopis „Naš trag“ proslavio 25 godina postojanja

Aleksandra Filipović pobednica festivala SLEM
новембар 27, 2018
Radio Beograd 2, emisija “Novi dan”
новембар 27, 2018
Show all

Časopis „Naš trag“ proslavio 25 godina postojanja

 

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda obeleženo je četvrt veka postojanja časopisa za umetnost i kulturu „Naš trag“. Glavni urednik časopisa je književnik, esejista i satiričar Milan R. Simić.

Govorili su Dragoljub Kojčić, Milivoje Pavlović, Jasmina Ninkov, Miloš Ivanović i Aleksandra Filipović. Moderator: Isidora Injac.

Jednom su Andreja Tarkovskog upitali šta je umetnost.

Odgovorio je:
„Pre nego što definišemo umetnost, ili bilo koji koncept, moramo odgovoriti na mnogo šire pitanje: šta je smisao ljudskog života na zemlji? Možda smo ovde da sebe duhovno poboljšamo. Ukoliko naši životi teže duhovnom obogaćivanju, onda je umetnost sredstvo koje će nas tamo odvesti.“

Stoga, kada časopsis koji poštuje umetnost proslavlja 25 godina postojanja, to je događaj koji valja slaviti.

Borba za istinsku umetnost i književnost možda deluje donkihotovski, pa ipak, „Naš trag“ je dokaz da ljubav prema pisanoj reči tvrdoglavo odbija da prizna ograničenja. A ne možemo se požaliti da u ograničenjima oskudevamo.

Živimo u vreme sveopšte krize. Krize morala, etike, umetnosti, krize sistema vrednosti i krize čovečanstva, na kraju krajeva. Činjenica da u ovo doba „Naš trag“ već četvrt veka zadržava visok nivo kvaliteta i zadaje zadatak svim ozbiljnim časopisima koji žele da se bave književnošću i umetnošću, dovoljno govori sama za sebe.

Neka „Naš trag“ proslavlja još mnogo jubileja!

(Fotografija: Aleksandar Čotrić)

 

Aleksandra Filipović

Knjige: * Roman „O krilima i čudima“, (Laguna, 2019). Obrazovno-vaspitni projekat razvijanja veština čitanja “Čitalići” uvrstio je roman “O krilima i čudima” u izbornu lektiru za učenike osnovnih škola za 2020. godinu. Književne nagrade: * Prva nagrada Radio Beograda i emisije “Dobro jutro deco” za najbolju priču za decu, Beograd, 2018. * Nagrada za aforizam godine “Večernjih novosti”, Beograd, 2018. * Prva nagrada za najbolji aforizam na Festivalu humora i satire SLEM, Leskovac, 2018. * Druga nagrada na međunarodnom takmičenju “Zlatni zmaj” za aforizme, Ljubljana, Slovenija, 2018. Radio: * RTS, Radio Beograd 1. Saradnica emisije „Dobro jutro deco“.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook

 

Comments are closed.

//]]>